Dit moet je gezien hebben in Luxemburg

België heeft vijf verschillende buurlanden, maar van die vijf buurlanden is het Groothertogdom Luxemburg voor mij het mooiste buurland van de vijf. Op slechts enkele uren van waar ik woon kom je meteen terecht in een totaal andere omgeving en bovendien heb je er meteen het gevoel dat je op reis bent. Toch blijft Luxemburg voor heel veel mensen onbekend terrein en wordt het nog steeds veel te vaak onderschat als toeristische bestemming.

Zelf ben ik al verschillende keren op reis geweest naar Luxemburg, hetzij voor een dag, hetzij voor een weekend of zelfs enkele keren voor een week. Telkens opnieuw kwam ik terug met een erg voldaan en vooral tevreden gevoel. Hierbij geef ik alvast enkele tips van plaatsen die je zeker moet gezien hebben tijdens je bezoek aan Luxemburg.

Echternach

Echternach is waarschijnlijk de meest gekende stad van Luxemburg. Iedereen heeft ooit wel al eens gehoord van de processie van Echternach. Nog steeds zakken er elk jaar opnieuw op dinsdag na Pinksteren ongelofelijk veel toeristen (vooral pelgrims) af naar Echternach voor de zogenaamde Springprocessie. Maar Echternach, dat tevens de oudste stad van Luxemburg is, heeft nog veel meer leuke dingen die je gezien moet hebben. Zo is het 15e-eeuwe stadhuis in gotische stijl een echte aanrader voor iedereen die van architectuur houdt. Het rococopaviljoen en de Romeinse villa aan het meer moet je ook gezien hebben.

Differdange

Helemaal naar het zuiden van Luxemburg toe ligt het dorpje Differdange. Samen met de dorpjes Dudelange en Bettembourg vormt Differdange het industriecentrum van Luxemburg. Zo wordt Differdange ook wel eens de Ijzeren Stad genoemd. Maar naast de industrie heeft Differdange nog heel wat andere troeven. De cisterciënzerabdij uit 1235 bijvoorbeeld, of het kasteel en het Gerlache-Park met het beroemde bloemenhorloge moet je echt wel gezien hebben.

Natuurreservaten

Maar Luxemburg staat natuurlijk ook bekend om de bosrijke omgeving en de prachtige natuur. Zo zijn er in Luxemburg heel wat prachtige natuurreservaten waar je als natuurliefhebber prachtige wandelingen kunt maken in de rustgevende natuur. Zelf vind het natuurreservaat van Haff Réimech – Remerschen het mooiste. Dit natuurreservaat ligt aan de voet van de wijngaarden tussen de dorpjes Schengen en Remich.

Het is vooral de grote diversiteit aan fauna en flora die ik erg aantrekkelijk vindt. Vooral ’s morgens is dit natuurpark op z’n best, omdat alles er tot leven komt en je de natuur echt bijna hoort wakker worden. Een overzicht van alle verschillende natuurreservaten in Luxemburg vind je eenvoudig terug op het internet.