5 bezienswaardigheden in Luxemburg die je moet zien

Je hoeft helemaal niet ver weg met de auto om een leuke autovakantie te beleven. Ook in buurlanden van België is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Luxemburg bijvoorbeeld is een prima vakantiebestemming. Naast de bijzondere natuur vind je hier tal van bezienswaardigheden die je echt een keer gezien moet hebben. We zetten er hieronder vijf voor je op een rijtje.

Grand Ducal Palace

Dit prachtige paleis werd in de zestiende eeuw gebouwd en was in eerste instantie bedoeld als stadhuis. Het werd overigens ook ruim tweehonderd jaar zo gebruikt. Vanaf het begin van de negentiende eeuw veranderde die bestemming echter en werd het Grand Ducal Palace officieel de residentie van de Groothertog van Luxemburg. Dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Het imposante gebouw, waar ook jaarlijks de kerstboodschap van de Groothertog wordt opgenomen, is voor een groot gedeelte open gesteld voor het publiek. Je kunt hier verschillende schatten van het hertogdom bewonderen.

Mudam museum

Liefhebber van kunst en cultuur? Dan mag je het Mudam museum in dit land zeker niet missen. Er worden hier tal van tijdelijke tentoonstellingen gegeven met werken van wereldberoemde kunstenaars. Je vindt hier overigens ook verschillende soorten kunst. Kijk vooraf even welke tentoonstellingen er op dit moment worden georganiseerd, zodat je weet waar je terecht komt. Het gebouw zelf is ook erg indrukwekkend en alleen dat is al een reden om het museum met een bezoek te vereren. Het museum is ontworpen door Leoh Ming Pei, dezelfde man die het Louvre heeft gereorganiseerd en vele andere indrukwekkende gebouwen heeft ontworpen.

Het dal van de zeven kastelen

Vlakbij de hoofdstad vind je het dal van de Eisch. Dit wordt ook wel het dal van de zeven kastelen genoemd. Tijdens je vakantie in Luxemburg is het zeker aan te raden om hier heen te gaan en de kastelen te bezoeken. Er zitten namelijk bijzondere kastelen tussen waarvan de oudste uit de 13e eeuw stamt. Je per auto van kasteel naar kasteel trekken, maar er lopen ook fietspaden voetpaden door het dal. Wanneer je lopend langs alle zeven kastelen wilt gaan, kun je een wandeltoch van ruim 40 kilometer tegemoet zien.

Kazematten

Ooit van de Kazematten gehoord? Dit is een ondergronds doolhof dat in de 18e eeuw werd gebouwd. Je hebt vanuit de kazematten een prachtig uitzicht over een gedeelte van de stad Luxemburg en over de vallei van Alzette. De Kazematten zijn een speelparadijs voor kinderen door de talloze verborgen gangen die je heir vindt. Vroeger diende het als een schuilplaats voor de soldaten.

Kathedraal van Luxemburg

Midden in Luxemburg stad ligt een prachtige kathedraal, de Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg. Ooit werd deze gebouwd als een kerk van de jezuïeten aan het begin van de zeventiende eeuw. Pas later, aan het einde van de negentiende eeuw kreeg het indrukwekkende gebouw de huidige naam. Je kunt de kerk van binnen en buiten bekijken. Er liggen overigens ook verschillende lichamen van leden van het Groothertogdom begraven.